Kerstmis 2013

Tempis fugit……we zijn nauwelijks bekomen van de Sinterklaasbeslommeringen en nog even, de kerstboom staat er dan weer, de cadeautjes liggen eronder, het kerstmenu is zorgvuldig gekozen, familiebezoeken zijn gepland, we zijn weer klaar om het kerstfeest te vieren en de champagne staat ook al gekoeld om straks het oude jaar uit te luiden en het nieuwe te beginnen.
Stille Nacht, Heilige Nacht. Wij nemen u even mee naar Oostenrijk, Oberndorf, 17 kilometer ten noorden van
Salzburg om precies te zijn, de woonplaats van de jonge priester Joseph Mohr, die al in 1816 de woorden van dit wereldbekende lied geschreven had.
Het was 24 december 1818 en Mohr vroeg zijn goede vriend, de schoolmeester en organist Franz Xaver Gruber om de melodie voor zijn Stille Nacht, Heilige Nacht te componeren, maar ongelukkigerwijze was het orgel van de St. Nikolaaskerk buiten werking en zo werd het een melodie voor gitaar en het fameuze Stille Nacht werd op Kerstavond 1818 geboren en tijdens de nachtmis voor het eerst gezongen.

De kerk bestaat niet meer, in plaats daarvan is er een fraaie kapel gebouwd,
hier voor u afgebeeld. Een kopie van deze kapel kunt u ook vinden in Frankenmuth, Michigan, USA.
Op 29 november 1968, ter gelegenheid van de 150e verjaardag van Stille Nacht, werd door Oostenrijk de hier afgebeelde Kerstzegel uitgegeven, Michel 1276. Het is de kerstkribbe die zich in de kapel bevindt.
Op 7 december 1898 verschenen in Canada de hier afgebeelde zegels, Scott 85 en 86. Het zijn heel speciale zegels vanwege het feit dat dit de eerste Kerstzegels zijn, ooit door een land waar ook ter wereld uitgegeven.  “X MAS 1898” ziet u duidelijk en daaronder: “We hold a vaster Empire than has been”, en dit is de eerste regel van een ode aan de Engelse koningin Victoria ter gelegenheid van haar diamanten regeringsjubileum in 1897. Het verhaal gaat dat de Canadian postmaster general, William Murdock,
volgens de geldende regels, het ontwerp van de zegels ‘besprak’ met koningin Victoria. Hij vond dit een passend eerbetoon aan de prins, de prins of Wales, die toevallig ook op de dag van uitgifte, 9 november, zijn verjaardag zou vieren.
Koningin Victoria die geen concurrentie duldde vroeg op barse toon: “welke prins”, waarop mr. Murdock snel antwoordde: “Wel mevrouw, de prins van de vrede”, en daarmede bedoelde hij het Kerstkind.
En zo gebeurde het dat men op de zegels een kaart ziet van het Britse Gemenebest van de Vlaamse cartograaf Gerardus Mercator alsmede de woorden XMAS 1898. Pas in 1964 begon Canada met de jaarlijkse uitgifte van Kerstzegels.

Nu we toch in Canada zijn gaan we even kijken naar een heel speciale Kerstzegel, Scott 1042, uitgegeven op 2  november 1984, hier voor u afgebeeld. 
De omschrijving luidt heel summier: “64 c. Snow in Bethlehem by David Milne”, maar is dat wel zo? Wat betreft de sneeuw in Bethlehem, daar hebben wij geen moeite mee, maar de kerk op de achtergrond, die hebben we daar niet kunnen vinden, maar wel in Talinn, de hoofdstad van Estland en het is ook geen kerk, maar de beroemde Alexander Nevski kathedraal.
Alexander Newski werd geboren omstreeks 1220 en was vorst van Novgorod en grootvorst van Vladimir. In het toenmalige Rusland.  In 1240 versloeg hij het Zweedse leger aan de rivier de Neva en in 1242 versloeg hij ook een leger van de Duitse Orde in een slag op het dichtgevroren Peipusmeer. Alexander Nevski wordt geëerd als de stichter van het Russische Rijk. U kunt de befaamde slag op het Peipusmeer bekijken op:

www.youtube.com/watch?v=pXr0m7SaGvs (Met muziek van Sergey Prokofiew – redactie Nieuwsbrief).  
750 jaar later, in1992, werd dit feit herdacht met de uitgifte van het hier afgebeelde souvenirvel. Alexander Nevski wordt in Rusland beschouwd als een heilige. Het land heeft hem ook geëerd met een ridderorde, namelijk de ‘Orde van Sint-Alexander’.  Maar hoe kwam de Newski kathedraal op een Canadese kerstzegel?
Milne werd geïnspireerd door een foto van
Talinn nadat deze hoofdstad eerst door de Russen zwaar werd beschadigd en daarna door het Duitse leger. Wat de sneeuw betreft: toevallig las hij een boek in de openbare bibliotheek in Toronto betreffende sneeuw en kerstmis. Hij liet toen zijn fantasie de vrije loop en ze werd de titel van de zegel: “sneeuw in Bethlehem”.

Tot slot gaan we onze Kerstreis afsluiten in de Verenigde Staten want daar werd op 2 november 1965 een kerstzegel uitgegeven, Scott 1276, met een religieus thema, dat nogal wat controverse veroorzaakte.
Op de zegel zien wij de engel Gabriel, die zwevend tussen hemel en aarde, lustig op zijn hoorn blaast. Deze engel doet al jaren dienst als “weerhaan” op de toren van de Methodist Church in Newbury !, Massachusetts.
De engel op de zegel is echter een kopie van een waterverfschilderij van de Amerikaanse schilderes Lucille Chabot en u kunt het bewonderen in de National Gallery of Art in Washington.
Nu komt de grote vraag: Is dit de grote engel Gabriel of Gabrielle. De postmaster hield destijds voet bij stuk en beweerde dat het inderdaad de engel Gabriel betrof, maar de media hamerde op het feit, dat Gabriel een tamelijk vrouwelijk figuur had en dus was het Gabrielle. Theologie studenten beweerden echter dat engelen mythische figuren zijn en dus was het noch Gabriel, noch Gabrielle…….!!!
Wij wensen u prettige Kerstdagen en een gelukkig en voorspoedig 2014.

(auteur: Herman Jacobs )